تدوین بسته ضدرکودی برای حمایت بنگاههای کوچک شهری
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، سید محسن طباطبایی مزدآبادی با اشاره به گزارش اخیر بانک مرکزی درخصوص شاخصهای اقتصادی در ۶ ماه نخست سال ۹۴ گفت: این گزارش به نوعی تصدیقی بر شرایط رکود اقتصادی است.
وی کاهش قیمت نفت و عدم توان دولت برای عمل به تعهدات خود در برابر پیمانکاران و شبکه بانکی را یکی از اصلیترین دلایل تشدید رکود عنوان کرد و گفت: در گزارش اخیر بانک مرکزی خالص مطالبات این بانک از بخش دولتی بیش از ۲۰۰ درصد رشد نشان میدهد که البته بدهکاری دولت باعث شده است تا پیمانکاران نیز نتوانند تعهدات خود به بانکها را پرداخت کنند.
طباطبایی با اشاره به اینکه استمرار رکود بیش از همه بنگاههای خرد و متوسط SME را تحت تاثیر قرار داده است اما در بسته سیاستی «خروج از رکود» رونق صنایع بزرگی مانند خودروسازی در اولویت قرار گرفته است، گفت: اگر دولت چارهاندیشی برای تامین نقدینگی و تحریک طرف تقاضا در دست نداشته باشد احتمال وقوع سیل بیکاری در جامعه با ورشکستگی این بنگاهها وجود دارد.
دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران به گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس در خصوص بنگاههای خرد و متوسط SMEاشاره کرد و گفت: ۸۴.۹ درصد از بنگاههای صنعتی خصوصی در کشور را بنگاههای کوچک و متوسط شکل می دهند و درصد ارزش افزوده بنگاههای صنعتی کوچک و متوسط نسبت به کل ارزش افزوده بخش صنعت قریب به ۱۴ درصد است.
مدرس دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه این بنگاهها به شدت نسبت به نوسانات اقتصادی آسیبپذیر هستند، افزود: بزرگترین چالش بنگاه های خرد و کوچک در سطح جهانی با ۳۸.۹ درصد مربوط به تامین مالی است و در ایران نیز طی ۴ فصل منتهی به بهار ۹۳ مشکل دریافت تسهیلات از بانکها و ضعف بازار سرمایه در تامین مالی از اهم مشکلات این بنگاه ها بوده است.
وی با اشاره به اینکه سهم کارگاههای کمتر از ۵۰ نفر از ابتدا تا پایان سال ۹۲، ۸۲ هزار و ۸۱۰ کارگاه است که ۹۱.۵ درصد از کل تعداد واحدهای دارای پروانه بهرهبرداری صنعتی را به خود اختصاص دادهاند، افزود: این بنگاهها با یک میلیون و ۲۱ هزار و ۸۴۴ نفر سهم ۴۱.۲ درصدی از اشتغال کل واحدهای صنعتی را برعهده دارند.
نائب رئیس هیأت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در ادامه خواستار تدوین بسته حمایتی بنگاههای کوچک شهری مختص شرایط رکود شد و گفت: اغلب این بنگاهها در بستر شهری فعالیت میکنند و حتی مدیریت شهری نیز می تواند در تدوین این بسته مشارکت جدی داشته باشد.
طباطبایی در پایان به راهکارهای حمایت از بنگاه های کوچک و متوسط SME نیز اشاره کرد و گفت: به نظر می رسد در شرایط فعلی ما نیازمند راهاندازی بانکداری مختص بنگاههای کوچک و متوسط، تخفیفهای مالیاتی و استمهال بدهیها، توسعه خوشه های کسب و کار و ... هستیم تا این بنگاهها بتوانند دوران رکود را پشت سر بگذارند.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران
تاریخ انتشار : 1394/10/26