تغییر اقلیم تهدید جدی صنعت گردشگری است
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: گردشگری میتواند یکی از منابع اصلی درآمدی کشور به شمار آید، اما عواملی این موضوع را تحتالشعاع قرار داده که مهمترین آنها تغییرات اقلیمی است.
دکتر طباطبایی مزدآبادی, دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم در رابطه با اثرات تغییر اقلیم بر گردشگری اظهار کرد: گردشگری میتواند یکی از منابع اصلی درآمدی کشور به شمار آید، اما عواملی این موضوع را تحتالشعاع قرار داده که مهمترین آنها تغییرات اقلیمی است. تغییرات اقلیمی همواره بر کاهش یا افزایش گردشگری در این صنعت تأثیر بسزایی دارند.
وی با اشاره به اینکه تعداد کثیری از گردشگران مقصد خود را با توجه به شرایط اقلیمی انتخاب میکنند, گفت: نظر میرسد که اقلیم و شرایط جوی مناطق گردشگری مهمترین عامل در تغییر و یا تعیین مکان گردش برای گردشگر به حساب میآید.
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در رابطه با متغیرهای اقلیمی مؤثر بر صنعت گردشگری توضیح داد: متغیرهای اقلیمی شامل درجه حرارت، میزان بارندگی و میزان انتشار دی اکسید کربن، تأثیر منفی بر تعداد گردشگران خارجی ورودی به شهرهای ایران داشته است؛ به طوری که مطابق نتایج بهدست آمده یک درصد افزایش در متغیرهای اقلیمی دما، بارندگی و انتشار دی اکسید کربن، به ترتیب سبب کاهش 0.23, 1.11 و 0.45 درصد در میزان گردشگران خارجی شده است.
طباطبایی ضمن اشاره به اینکه تغییرات اقلیمی و گردشگری رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند,گفت: تغییر اقلیم نهتنها بر جذابیت مقاصد گردشگری از طریق ایجاد تغییرات در منابع گردشگری تأثیر میگذارد، بلکه بر تجربه مکانهای سفر نیز تأثیر گذاشته که در نهایت بر تصمیم برای بازدید مجدد و گردشگران بالقوه اثرگذار خواهد بود. تغییرات در تقاضای گردشگری به طور مستقیم بر اقتصاد تأثیر میگذارد و به همین جهت درک رابطه بین تغییر اقلیم و تقاضای گردشگری از جنبههای اقتصادی, نقش مهمی در توسعه پایدار در صنعت گردشگری دارد.
وی ادامه داد: یافتهها حاکی از آن است که درجه حرارت، نقش تعیینکنندهای در تصمیمگیری برای مقاصد گردشگری دارد به طوری که در سراسر جهان، دمای متوسط ایدهآل برای بخش عمدهای از گردشگران حدود 21 درجه سانتیگراد است. تغییرات قابل توجه در درجه حرارت و بارندگی به طور جدی بر عملکرد مختلف قطبهای گردشگری تأثیر میگذارد؛ به عنوان مثال افزایش دما باعث ذوب شدن یخچالهای طبیعی، تغییرات در تنوع گونههای گیاهی، کاهش مناطق طبیعی زیستگاهها و حتی انقراض گونهها میشود.
دبیرکل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با اشاره به تجربه جهانی در رابطه با تغییرات اقلیمی اظهار کرد: به عنوان مثال خشکسالی شدید در سال 2002 منجر به آتشسوزی جنگلی در کلرادو شد و به همین دلیل سفر به این منطقه با محدودیت روبهرو شد و کلرادو بخش اعظمی از گردشگران خود را از دست داد.
طباطبایی خاطرنشان کرد: گردشگران ترجیح میدهند به مقاصد گردشگری با دمای معتدل سفر کنند. کاهش کیفیت محیط زیست و انتشار آلایندهها نیز به عنوان سایر مؤلفههای مؤثر در کاهش میزان ورود گردشگران محسوب شده و دارای اثرات منفی بر تقاضای گردشگری است.
منبع: خبرگزاری تسنیم