ناقوس آمادهباش در میانه نبرد اقتصادی
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی، به خطر افتادن منافع امریکا همچون از دست دادن منابع بزرگ انرژی در ایران، از دست دادن بازار بزرگ ۳۰ تا ۴۰ میلیونی ایران برای فروش محصولات امریکایی...
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی، به خطر افتادن منافع امریکا همچون از دست دادن منابع بزرگ انرژی در ایران، از دست دادن بازار بزرگ ۳۰ تا ۴۰ میلیونی ایران برای فروش محصولات امریکایی...
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سیدمحسن طباطباییمزدآبادی نوشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار نظام جمهوری اسلامی، به خطر افتادن منافع امریکا همچون از دست دادن منابع بزرگ انرژی در ایران، از دست دادن بازار بزرگ 30 تا 40 میلیونی ایران برای فروش محصولات امریکایی، شکست هیمنه و ابهت امریکا در نظر کشورهای جهان، صدور گفتمان مقاومت و فرهنگ استکبارستیزی به کشورهای همسایه و حمایت از گروههای مقاومت در لبنان و فلسطین، سیاستمداران کاخ سفید مجبور به مداخله مستقیم و غیرمستقیم در امور سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی ایران به قصد تغییر حداکثری رویکرد سیاسی جمهوری اسلامی ایران شدند. از اینرو امریکا با کمک برخی از کشورهای غربی به اقداماتی چون کودتا علیه نظام جمهوری اسلامی، تحمیل جنگ به ایران و حمایت از صدام در طول جنگ، تجهیز نظامی- فنی- فکری منافقان برای آشوب داخلی و حضور در جنگ و حمله مستقیم نظامی به کشور و هواپیمای مسافربری ایران، اعمال انواع تحریمهای سیاسی و نظامی و آشوب و فتنه در داخل کشور دست زد که تمامی این فعالیتهای مداخلهجویانه و بعضاً براندازانه با تدبیر و هدایتهای ولایتفقیه و پشتیبانی و حمایت ملت عظیم و بزرگوار ایران، بیاثر بوده و حتی در برخی از موارد اثر معکوس داشته است.
با انواع فشارهای وارده از سوی دولتهای مستکبر به کشور با محوریت امریکا، به دلیل اهمیت و گستردگی اثرگذاری حوزه اقتصادی کشور بر سایر حوزههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی در ابعاد حکومتی و ملی، تضعیف بنیانهای اقتصادی و سیاسی ایران و وارد کردن لطمات جبرانناپذیر به اقتصاد کشور، نفوذ به تفکرات ایدئولوژیک نظام از طریق تأثیر بر معادلات فکری سیاستمداران، جلوگیری از پیشرفتهای علمی، اقتصادی و تکنولوژیکی ایران، جلوگیری از اثبات کارآمدی نظام اسلامی و... مورد توجه سیاستمداران امریکایی قرار گرفت.
اما نکته مهم در اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران میزان ضربهپذیری اقتصاد ایران است. با رشد چشمگیر در حوزههای سیاسی و فرهنگی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، متأسفانه پس از گذشت سه دهه در زیرساختهای اقتصادی شاهد تحولات بنیادین همسطح و همتراز با گفتمان انقلاب اسلامی نبودهایم و شاید بتوان دلیل اصلی این عدم موفقیت را الگوبرداری از سیاستهای اقتصادی سرمایهداری و بیتوجهی به عملیاتی نمودن الگوی اسلامی و بومی پیشرفت اقتصادی مخصوصاً از دهه 70 به بعد دانست. متأسفانه تفکر اقتصادی حاکم در کشور و در مراکز تصمیمگیری و دانشگاهها، فاصله زیادی با الگوی اسلامی و بومی اقتصادی داشته و این خود یکی از بزرگترین موانع بر سر راه پیشرفت عزتمند و مبتنی بر ظرفیتهای داخلی اقتصادی کشور میباشد که طمع دشمنان کشور را در ضربه به زیرساختهای اقتصادی با اعمال انواع فشارهای اقتصادی و اعمال تحریمهای اقتصادی برانگیخته است؛ خطری که مقام معظم رهبری به خوبی آن را درک کرده و طی سالهای اخیر در سنت حسنه نامگذاری نوروزی سال، به جهتدهی اذهان عمومی، دانشگاهی و حکومتی به سمت الگوی جامع و کارآمد بومی و اسلامی اقتصادی جهت مدیریت اقتصادی کشور مبادرت نمودهاند. تأکیدات ایشان به عدالت اجتماعی در نوروز 1372، وجدان کاری و انضباط اجتماعی در سال 1373، انضباط اقتصادی و مالی و مقابله با اسراف و زیادهروی و توصیه به صرفهجویی طی سالهای 1374 تا 1377 تأکید به مسئله اشتغال در سال1380 و نیز نامگذاریهای سالانه ایشان با تأکید بر موضوعات اقتصادی همانند سال 1387 بهعنوان سال نوآوری و شکوفایی، سال 1388 بهعنوان سال اصلاح الگوی مصرف، سال 1389 بهعنوان سال همت مضاعف و کار مضاعف، سال 1390 بهعنوان سال جهاد اقتصادی، سال 1391 بهعنوان سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، سال 1392 بهعنوان سال حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی، سال 1393 به عنوان سال همدلی و همزبانی دولت و ملت و سال 1394 به عنوان سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل و نیز نامگذاری دهه جاری بهعنوان دهه عدالت و پیشرفت و مطرح نمودن مباحث بنیادین اقتصادی همچون الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت همگی در این راستاست.
راهبردی که مقام معظم رهبری در مقابله با جنگ اقتصادی تحمیلی علیه ایران برای عبور از شرایط پدیدآمده مطرح نمودهاند، اقتصاد مقاومتی است که برای اولین بار در سال 1389 در دیدار جمعی از کارآفرینان کشور مطرح شد. رهبر معظم انقلاب در سخنرانیها و توصیههای مکرر خود، راه عبور از مقطع حساس و سرنوشتساز کنونی را بازسازی نظام اقتصادی کشور بر مبنای مقاومسازی اقتصادی با تمرکز بر ظرفیتهای داخلی بیان نمودهاند و تمام ظرفیتهای موجود در کشور را به این سو فراخواندهاند. از نظر ایشان در اقتصاد مقاومتی که روح مقاومت در آن موج میزند، از صدر تا ذیل اجزای آن، آمادگی برخورد با سختترین شرایط وجود دارد و از ضربات سخت و اثرگذار تحریمها و فشارهای نظام سلطه حداقل اثرپذیری را دارند(بیانات مقام معظم رهبری، 91/5/16). ایشان مکرراً تأکید داشتند که «اقتصاد مقاومتی» نباید در سطح شعار باقی بماند؛ بلکه باید بهصورت جدی در تحقق آن تلاش شود، اما متأسفانه سیاستهای اقتصادی کشور به خصوص در دوسال و نیم گذشته، به جای تمرکز بر تحقق اقتصاد مقاومتی و اقدام و عمل در این حوزه و مقاومسازی زیرساختهای اقتصادی کشور در برابر ضربات احتمالی دشمنان، به سیاست خارجی و حل مسئله تحریمهای هستهای و موضوع برجام معطوف بوده و با وجود صرف انرژی زیاد در این حوزه، آورده کافی عاید کشور نشده است. از این رو مقام معظم رهبری در سال جدید موضوع اقدام و عمل در حوزه اقتصاد مقاومتی را مطرح نموده و همه قوای کشور و تمام ظرفیتهای موجود در کشور را به عمل و اقدام مشخص و قابل ارزیابی مطابق معیارهای اقتصاد مقاومتی جهتدهی نمودهاند.
منبع : خبرگزاری تسنیم
تاریخ انتشار : 1395/01/18
شماره خبر : 1040939
نویسنده : سید محسن طباطبایی مزدآبادی