تجمل و اسراف جانشین صرفهجویی و قناعت
سید محسن طباطبایی مزدآبادی، دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری هم چگونگی مصرف موادغذایی را در کشور اسفبار میداند و تصریح میکند: سالانه بیش از یک پنجم کل تولیدات ۱۲۰ میلیون تنی محصولات کشاورزی هدر میرود.
وی با اشاره به اینکه بخش زیادی از دورریز موادغذایی مربوط به غذای رستورانها و تالارهای پذیرایی است که متأسفانه در برخی موارد به نماد تجملگرایی تبدیل شدهاند، رشته بخش مهم دیگری از دورریز و اسراف را هم به مدرن نبودن صنایع تبدیلی بستهبندی و فراوری در کشور گره میزند.
در عین حال طباطبایی ریشه بالا بودن میزان ضایعات مواد غذایی را در وهله نخست در فرهنگ جامعه میداند و میگوید: با اینکه دین مبین اسلام اسراف را زشت و نکوهیده شمرده و مسلمانان را از آن بر حذر داشته، اما متأسفانه تجمل و اسراف جانشین صرفهجویی و قناعت شده است. عامل دوم هم به نبود ارتباط مناسب بین تولید و توزیع و مصرف موادغذایی بر میگردد؛ یعنی این ارتباط معیوب سبب میشود بسیاری از موادغذایی از چرخه مصرف خارج شوند.
• چه کنیم؟
در برخی از کشورها که میزان دورریز موادغذایی در آنها بالاست، سازو کارهای مختلفی برای مقابله با این موضوع پیشبینی شده است.
برای مثال برخی از رستورانهای چین فروش غذای نیم پرس را آغاز کردهاند و غذا را در ظرفهایی به اندازههای مختلف برای مشتریان خود آماده میکنند تا از اسراف غذا جلوگیری شود. در ضیافتهای دولتی و اداری استرالیا نیز غذاها پرسی برای هر نفر آماده میشود و هر نفر پس از تمام کردن غذای خود میتواند غذای دیگری سفارش بدهد.
رستورانهای کره جنوبی هم بر حسب تعداد مشتریان غذا را آماده میکنند. بسیاری از رستورانها سه نوع ظرف غذا در اندازه مختلف آماده میکنند و مشتریان بر اساس نیاز خود غذا سفارش میدهند.
اما آلمان کشوری است که در این زمینه سختگیرانهترین قانون را دارد. در این کشور اگر کسی در رستوران به نمونه اسراف غذا برخورد کند، میتواند به نهادهای مربوط گزارش دهد و در این صورت مأموران میتوانند آن فرد را جریمه کنند.
در کشور ما نیز پس از تأکید بسیار بر ضرورت تحقق اقتصاد مقاومتی، عدهای ارائه غذای نیم پرس را در برخی از شهرها تجربه کردند. برای مثال میتوان به تجربه چند رستوران در اصفهان و یا یکی دو مرکز دانشگاهی چون دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه علوم پزشکی شیراز اشاره کرد.
اما سید محسن طباطبایی مزدآبادی، دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری در خصوص مقابله با این موضوع ترجیح میدهد راهکار فرهنگ سازی و الگوسازی را پیشنهاد کند. او معتقد است این کار را میتوان در درون یک چارچوب مدون با مکانیسمهای تشویقی و تنبیهی انجام داد.
طباطبایی اضافه میکند: راهکار دیگر، مدرن کردن فرایند تولید و عرضه موادغذایی است. وجود صنایع تبدیلی ضمن اینکه به ایجاد اشتغال میانجامد از هدررفت بسیاری از محصولات کشاورزی باغی و دامی جلوگیری میکند. ایجاد شبکه توزیع مدرن، صنعت بستهبندی پیشرفته و... همگی میتوانند در این زمینه مفید واقع شوند.
منبع : روزنامه قدس
تاریخ انتشار : 1398/03/01