میزان آگاهی تهرانی ها از حقوق شهروندی پایین تر از حد متوسط
دکتر سید محسن طباطبایی مزدآبادی در اولین کنگره علمی حقوق شهروندی با بیان اینکه حقوق شهروندی مفهومی ترکیبی و آمیخته ای از وظایف و مسئولیت های شهروندان در مقابل هم دیگر، حاکمیت و کشور است، اضافه نمود: اساسا حقوق شهروندی مقوله ای نیست که از طرف دولت ها به مردم تفویض گردد بلکه دولت ها می بایست این حریم و حد فاصله را حفظ نموده و از آن صیانت نمایند و اگر به طریقی این حریم مورد تجاوز نهاده شد چه اقدامات جبرانی انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه شفافیت، یکی از شاخص های مهم حکمروایی خوب شهری و از مصادیق حقوق شهروندی است، ادامه داد: از آنجا که شهروندان، از تصمیمات مدیریت شهری تأثیر می پذیرند و ذی نفع هستند، حق طبیعی آنهاست که بدانند این تصمیمات چگونه اتخاذ شده اند و چه فرایندی را طی نموده اند.
مدرس دانشگاه تهران تأکید کرد: مدیریت شفاف شهری این فرصت را برای شهروندان فراهم می نماید تا تصویر دقیق تری از آنچه در شهر اتفاق می افتد داشته باشند و شهروندان می توانند عملکرد سازمان های مدیریت شهری را واضحتر ببینند و ارزیابی نمایند و مدیران شهری را وادار به پاسخگویی نمایند.
وی با بیان اینکه در انجمن علمی اقتصاد شهری ایران تحقیقی در مورد میزان آگاهی شهروندان تهرانی از حقوق شهروندی اجرا شده است، گفت: نمونه تحقیق، ده ها تن از شهروندان تهرانی در سال 1394 بودند و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه 18 سئوالی محقق ساخته است که به منظور سنجش روایی ابزار، صاحب نظران با استفاده از روش روایی محتوا، روایی ابزار را در حد مطلوب ارزیابی نمودند و به منظور برآورد پایایی ابزار پژوهش، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.
نایب رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: . نتایج تحقیق نشان دادند که میزان آگاهی از حقوق شهروندی در شهروندان تهرانی، پایین تر از حد متوسط است و همچنین بین میزان آگاهی شهروندان تهرانی از حقوق شهروندی بر اساس قومیت، تحصیلات، منطقه سکونت و رده سنی، تفاوت معنی داری وجود ندارد؛ اما میزان آگاهی شهروندان مرد تهرانی از حقوق شهروندی، بیشتر از شهروندان زن تهرانی می باشد و میزان آگاهی شهروندان متأهل از مجرد نیز بیشتر می باشد.
طباطبایی مزدآبادی خاطرنشان نمود: با توجه به نتیجه این پژوهش که میزان آگاهی شهروندان تهرانی از حد متوسط پایین تر می باشد، شایان ذکر است کشورهای کانادا، استرالیا، نروژ و سوئیس، بالاترین میزان آگاهی را از حقوق شهروندی در میان کشورهای جهان دارند که به نمونه هایی همچون انتشار منشور اروپایی 2000، حفاظت از حقوق بشر در شهرها، سیاست شبکه شهرها برای حقوق بشر، طرح بهبود کیفیت زندگی شهری ساکنان، سیاست منشور برابری جنسیتی در زندگی شهری محلی، طرح ارتقای دموکراسی محلی و حکمرانی خوب در این کشورها می توان اشاره نمود.
به گزارش تور بالی اندونزی، افرادی همچون شهیندخت مولاوردی دستیار ویژه رییس جمهور در امور حقوق شهروندی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی، سید محمد هاشمی، دستیار ویژه وزیر ارتباطات در امور حقوق شهروندی و دستیار ویژه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در امور شهروندی در این کنگره که با رویکرد فرهنگی و به همت دبیرخانه کنگره حقوق شهروندی با حضور برگزار گردید، حضور داشتند.
منبع: خبرگزاری مهر تاریخ انتشار: 27 فروردین 1399